Blog

Rovarriasztás természetesen?

Holanne
Holanne
2022.05.06 09:20
Rovarriasztás természetesen?

Rovarriasztás természetesen?

A nap első sugaraival megjelentek az első vérszívók is. Célszerű készülni rovarriasztóval, ha vízparti sétát vagy erdei túrát tervezünk. Már a városi parkokban is találnak menedéket a szúnyogok és kullancsok: fákon, bokrokon, fűben is előszeretettel megbújnak prédára lesve.

Tudta, hogy a szúnyogok…
• …betegségeket is terjeszthetnek, például a malária terjedése is a szúnyogokkal hozható összefüggésbe a trópusokon?

• …az AIDS-fertőzést nem terjesztik, hanem megemésztik?
• …közül csak a nőstény szúnyog „csíp”, mivel a szaporodáshoz fehérjére van szüksége?
• …a kismamákat és a sörivókat jobban kedvelik?
• …a testük háromszorosát is képesek magukhoz venni egy-egy étkezés alkalmával ?
• …átlagosan 1 hétig élnek?
• …egy meleg nyár alatt 6-8 nemzedéknyi utódnak is életet adnak?

Legyünk óvatosak a drogériákban kapható rovarriasztó, illetve rovarirtó spray-kkel szemben, amelyeket a bőrünkre kell fújni, jól átdörzsölni vele az egész testet, és bombabiztos hatást ígérnek. A hatás vélhetően nem marad el, cserébe irritált bőrfelszínre és hosszú távú környezeti következményekre lehet számítani.

Érdemes elolvasni a választott rovarriasztó összetételi listáját, amellyel szeretteink testét borítjuk be, tartván a kellemetlen vérszívóktól egy feltöltődést ígérő kirándulás alkalmával, miközben az esetlegesen mérgező komponenseket gondosan ráfújjuk a bőrre.

Mi a DEET?
A legtöbb szintetikus rovarriasztó/rovarirtó szer tartalamaz NN-dietil-meta-toluamidot (DEET), amelyet az Amerikai Egyesült Államok hadserege fejlesztett ki a második világháború dzsungelharcaiban szerzett tapasztalatok alapján. Eredetileg mezőgazdasági területeken vizsgálták mint peszticidet (növényvédő szert), katonai alkalmazása 1946-ban kezdődött, polgári felhasználása 1957 óta tart, Kanadában korlátozzák a használatát. Kimutatták, hogy a DEET mind a rovarokban, mind az emlősökben gátolja a központi idegrendszer egyik enzimének (acetilkolinészteráz) az aktivitását. Ez az enzim szerepet játszik az izmokat irányító idegsejtek működésében. Ezen a tulajdonságon alapul számos rovarirtó szer: blokkolják az enzimműködést, így az acetilkolin felhalmozódik a szinaptikus résben, ami fulladásos halált okoz.

Rovarriasztás természetesen? Hatásosan? Egészségesen?
Szerencsére van választási lehetőségünk: aki nem szeretne vegyszert használni rovarűző célzattal, talál természetes, ugyanakkor környezetbarát és emberközeli megoldást. Kitűnő lehetőség a rovarok távol tartására az illóolaj. A távol tartás, s nem a rovar elpusztítása a cél. Elegendő, ha minket elkerülnek. A rovarriasztás elérhető természetes anyagok, így gondosan megválasztott illóolajok alkalmazásával.

Az illóolajat tehetjük aromadiffúzorba vagy hangulatos mécseses párologtatóba is. Kirándulások alkalmával kissé nehézkes volna egy aromadiffúzor használata, de ugyanez az illóolaj vagy illóolaj-keverék cseppenthető zokni szárára, ruha vállára, nyakára is.

Az eredmény fokozható az azonos hatású illóolajok keverésével, mivel szinergiában vannak, vagyis felerősítik egymás hatását! A rovarok nem kedvelik ezeknek az illóolajoknak az illatát, így elkerülnek minket az alkalmazásuk alatt

Remek választás az illóolaj, mert…
• …semmi egészségkárosító sincsen benne

• …teljesen természetes
• …nem érintkezik a bőrrel
• …a szúnyogot, kullancsot is távol tartja
• …csekély a bőrirritáció esélye
• …kisgyerekek mellett is alkalmazható
• …környezetbarát
• …kismamák is használhatják

TIPP kisgyerekes szülőknek
Már a családi házak tájékán is előbújtak a szúnyogok a pompás gyöngyvirágokkal és lila gyöngyikékkel együtt. A természetes rovarriasztó olajkeverékből célszerű cseppenteni a babakocsira (!) néhány cseppet. Nem érintkezik az érzékeny bababőrrel, elkerülhető az irritáció, és egyetlen rovar sem zavarja meg a kicsi édes nyugalmát!

TIPP KIRÁNDULÓKNAK
A rovarriasztó illóolajjal történő kezelést kb. 2 óránként meg kell ismételni, mivel az illóolaj illékony komponensek elegye, ahogyan a neve is mutatja. Rovarriasztó illóolajok az aromaterápiában: jávai citronella (Cymbopogon winterianus), levendula (Lavandula angustifolia), geránium (Pelargonium asperum), vietnámi eukaliptusz (Eucalyptus citriodora), kubeba (Litsea citrata)

A maradék sem vész kárba
A jávai citronella mozgásszervi fájdalom esetén alkalmazható, a levendula lenyugtatja a kedélyeket, segíti az ellazulást, az elalvást hámosító tulajdonsága mellett. A gerániumot lehet kenni a talpra lábgombára és a megelőzésére, keverhető arckrémbe is sejtregeneráló hatása miatt! A vietnámi eukaliptusz jó lesz görcsös köhögésre vagy gyötrő reumás fájdalomra.

A kubeba illóolaj segít ellazulni, kikapcsolódni, megnyugodni, stresszoldó. A silány minőségű nemcsak ráfizetés, hanem kellemetlen tünetek: fejfájás, hányinger is előfordulhat az alkalmazása mellett akkor is, ha „csak” párologtatóba szánjuk, hiszen bejut a szervezetbe a lélegzéssel. További felmerülő kérdéseivel keresse fel szakembert!

Forrás:  https://www.patikamagazin.hu/rovarriasztas-termeszetesen/