+36303479422 | info@holanne.hu                                                       Termékeinket 9990 Ft feletti vásárlásnál ingyen szállítjuk!

+36303479422 | info@holanne.hu                                                       Termékeinket 9990 Ft feletti vásárlásnál ingyen szállítjuk!

Blog

Mi az a sztearin? A kozmetikumaidban és a gyertyákban is megtalálható

Holanne
Holanne
2022.03.08 15:39
Mi az a sztearin? A kozmetikumaidban és a gyertyákban is megtalálható

A sztearin vagy sztearinsav egy sokoldalúan felhasználható alapanyag, mely megtalálható a rágógumitól kezdve, a krémeken és szappanokon át egészen a háztartásban használt gyertyákig.

Cikkünkből megtudhatja, pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkezik és milyen területeken használható a sztearinsav:

Mi az a sztearin?

A sztearinsav egy színtelen, viaszos, vízben nem oldódó szilárd anyag. Olajokban és alkoholban oldható. Lehet állati vagy növényi eredetű. Az állati eredetű sztearinsav megtalálható a faggyúban, a növényi eredetű pedig a kakaóvajban. A kakaóvaj mintegy harmada a sztearinsav tartalom, emellett tartalmaz még palmitinsavat és olajsavat is. Az emberi szervezet is állít elő sztearinsavat, mely a vérnyomás és a véralvadás szabályozásában játszik fontos szerepet.

Sztearin és a kozmetikai ipar

A kozmetikai termékek fontos alapanyaga. Összetevőként alkalmazzák arckrémekben, testápolókban, borotválkozási termékekben/habokban, szappanokban. Aránya az össztömeg 2-10%-át is kiteheti. A kereskedelmi forgalomban lévő sztearinsavakat általában palmitinsavval és olajsavval keverik. A sztearinsav nem rendelkezik ápoló tulajdonsággal, viszont megkönnyíti a hatóanyagok felszívódását és felerősíti más emulgeáló szerek hatását. A sztearinnak köszönhetően a krémek tapadása javul és eltarthatósági idejük is nő.

Vannak olyan kozmetikai termékek is, melyben sűrítő és keményítő tulajdonságai miatt alkalmazzák, sőt konzisztencia növelő szerként való felhasználása is gyakori. Más vegyületekkel keverve kiemelkedő tisztító hatással bír, ezért a szappanokban és tusfürdőkben gyakran megtalálható. Sztearin alkalmazása esetén a szappan keménysége is nő. Keményítő hatása különösen a magas növényi olaj tartalmú szappanok esetében figyelhető meg. A testápolók és samponok gyöngyház fénye szintén a sztearinnak köszönhető. Szappanokban a sztearinsav mértéke elérheti az 5%-ot. A sztearinsav további előnyös tulajdonsága a kozmetikai ipar számára, hogy olvadáspontja magasabb a testhőmérsékletnél, így pl. alapozók esetén szintén gyakori alapanyag.

A sztearin szerepe az élelmiszeriparban

Az élelmiszeriparban csomósodást gátló szerepet tölt be, E570 néven találod meg az összetevők között. Főként margarinok és vajkrémek állagának javítására használják, de megtalálhatod a rágógumikban, különféle cukorból készült édességekben, egyes aromákban és pékárukban is. Napi beviteli értéke nincs maximalizálva. Nincs ismert mellékhatása.

A sztearin és a gyertyák

A sztearin leggyakoribb felhasználási területe a gyertyakészítés. Olvadáspontja 55-58 Celsius fok, – kicsit magasabb, mint más viaszoké – így főként faragott gyertyák készítéséhez ideális. Olvadt állapotban víztiszta színű, a kész gyertya azonban opálos ragyogást kap a benne lévő sztearinnak köszönhetően. A gyertyaöntés során az alaptest keményítésére használják, így a gyertya formatartóbb és könnyebben faragható. További előnye, hogy a gyertya égési idejét is meghosszabbítja és kevésbé kormol, mint a hagyományos gyertyák.

Paraffin vagy sztearin gyertya, melyik a jobb?

A paraffin kőolajszármazék, égése során egészségre ártalmas anyagok szabadulnak fel, pl. alkánok, alkének, keton, toluol és benzol kerül a levegőbe. Ez főleg akkor okozhat egészségügyi problémát, ha valaki hosszú időn át napi rendszerességgel használ ilyet. Abban az esetben, ha létezik egészségesebb és biztonságosabb alternatíva, miért ne választanánk azt? A sztearingyertyát bio gyertyának is hívják, mivel természetes alapanyagból készül. Lehet növényi alapú, például pálma- vagy kókuszolajból készülő vagy készülhet állati alapanyagból, például marhafaggyúból. A lényeg, hogy égése során kevesebb korom és káros anyag keletkezik, így mindenképpen biztonságosabb alternatívája a paraffin gyertyának.

Sokan aggályosnak tartják, hogy a sztearint pálmaolajból vonják ki. Köztudott, hogy a pálmaültetvények telepítése az esőerdők kiirtásával jár ezért, ha nem csak egészségtudatos, hanem egyben környezettudatos döntést is akarunk hozni, akkor választhatunk olyan terméket, amelynek az összetevői fenntartható módon telepített ültetvényről származnak. Amennyiben teljesen egészséges alternatívát szeretne, akkor maradjon a natúr sztearin gyertyánál és kerülje a lakkal, színezékkel és illatanyaggal felturbózott típusokat.
Mivel a sztearin egy természetes, egészséges és mellékhatások nélküli alapanyag, bátran választhat olyan terméket, melynek összetevője a sztearinsav vagy az E570.

Tekintsse meg 100% sztearinból készült gyertyáinkat

 

Forrás: https://medimpextrade.hu/alapanyagok/gyogyszeripar/mi-az-a-sztearin/