Blog

Az illóolajok használata belégzéssel

Holanne
Holanne
2022.02.16 09:26
Az illóolajok használata belégzéssel

Különleges légkört teremthetünk illóolajok párologtatásával. Bizonyos illóolajokat használhatunk arra, hogy frissítő, élénkítő, serkentő, összpontosítást segítő-, vagy akár nyugtató, harmonizáló légkört teremtsünk. Használhatjuk az illatokat arra, hogy pihentető hangulatot idézzünk elő, segítsen nekünk összpontosítani a tanulásnál vagy akár megtisztíthatjuk vele a helyiség levegőjét, vagy a betegszobát.

Egyfajta illóolajat vagy szinergikus keveréket is használhatunk a párologtatóban.

Szobai párologtatás

Az illóolajok illékonyak és a felmelegedésük felgyorsítja a párolgásukat, ezért 3 cseppet tegyünk egy tál meleg vízbe. Javasoljuk az ultrahangos diffúzor használatát az illóolajok párologtatásához. Ezek a párologtató eszközök lángmentesek és automatikusan kikapcsolnak, ha a vízszint alacsonnyá válik. Amennyiben párologtató aromamécsest használunk, tegyünk egy kis vizet a párologtató felső részébe és 3-5 csepp illóolajat cseppentsünk a vízbe, mielőtt meggyújtjuk a gyertyát. Égő gyertyát sohase hagyjunk felügyelet nélkül!

Biztonsági megjegyzés: szobai párologtatót szakaszosan kell használni (30-60 perc)

Adagolás: A szoba méretétől függően 3-5 csepp. Szükség esetén frissítse.

Gőz belélegzése

A belégzést használhatjuk hagyományosan köhögés, megfázás, influenza, szinuszitis, sőt emésztési zavar kezelésére is. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a belélegzés nem alkalmas olyan krónikus légzőszervi betegségekben szenvedőknek, mint az asztma, tüdőtágulat, COPD stb. esetén. Mindig kérjen tanácsot aromaterápiás szakembertől, ha ilyen egészségügyi problémákban szenved, és csak orvosi szakvélemény után használjon aromaterápiás eszközöket. 

Adagolás: tegyünk 5 csepp illóolajat egy tálba 3 liter forró vízbe. Hajoljunk a tál fölé és lógassunk le egy törülközőt a fejünkről, mintegy sátrat képezve. Tartsuk csukva a szemünket, mert egyes olajok irritálhatják a nyálkahártyát. Az orrunkon keresztül lélegezzük be, és a szánkon történjen a kilégzés.

Közvetlen belégzés

Tegyünk 3 csepp illóolajat egy zsebkendőre, és az orr közelében tartva néhány percenként lélegezzük be. 

Illóolajok használata bőrön keresztül

Bőrünk a legnagyobb szervünk. A bőrön keresztül bevitt illóolajok apró molekulái a keringés révén eljuthatnak a nyirok és véráramba, így attól függően, hogy milyen olajat használunk, ezeken keresztül regenerálnak, méregtelenítenek, ellazítanak, vagy akár stimulálnak. Amennyiben bőrön keresztül alkalmazza az illóolajokat, mindig végezzen bőrtesztet a saját biztonsága érdekében.

Hogyan kell végezni a bőrtesztet?

Az illóolajat kis mennyiségben alkalmazzuk a kar külső részén egy kis felületen (tiszta egészséges, sérülésmentes bőrfelületen). Tartsuk szárazon a területet, ne mossuk le, illetve ne tegyük ki napfénynek 48 órán keresztül. Figyeljünk a reakciókra, például vörösségre, viszketésre, duzzanatra vagy égő érzésre. Amennyiben irritáció lép fel, mossuk le meleg szappanos vízzel, és ne használjuk a terméket.

Forrás: evessel.gr, Vitalitás Webáruház