Blog

Mit tud a só?

Holanne
Holanne
2022.03.06 01:49
Mit tud a só?

A só gyógyászati felhasználása (haloterápia) nem túl régi hagyományokra nyúlik vissza. Ugyan már középkorban felfigyeltek arra, hogy a sanyarú munkakörülmények ellenére a sóbányászok sokkal jobb és tartósabb egészségnek örvendhettek, mint más bányákban csákányozó társaik.

 

 

A tengerparti sós levegő és klíma hatásait is ismerték. Ennek ellenére tudományos igényű megfigyeléseket csak a XIX században tettek egy lengyel szerzetesrend tagjai, akik betegápolásra esküdtek fel. Felfigyeltek arra, hogy a bezárt sóbányák tárnáiban elhelyezett tüdőbetegek állapota lényegesen jobb volt, mint más helyeken ápoltaké. Az első haloterápiás „kórház” is Lengyelországban nyílt meg 1834-ben. A sóval kapcsolatos hiedelmek jórészt tudományos igazolást kaptak azóta. Ma már senki sem kétli, hogy a sós levegő belégzése, a sós mikroklíma kedvező hatású számos akut és krónikus légúti megbetegedésben[1], fertőtlenítő, gyulladásgátló hatású[2]. Sőt, még a megfoghatatlannak hangzó „közérzetjavító hatására” is született magyarázat. A lassan párolgó só negatív ionokkal dúsítja a környezetünket, csökkenti a pozitív töltésű részecskék közérzetrontó hatását[3]. Pozitív elektromos töltésű részecskékből pedig bőven jut számunkra. Természetes módon is képződnek, de modern életünk elektromos eszközei, melyek a hálószobától a munkahelyig körülvesznek bennünket, mind-mind hozzájárulnak az elektroszmog létrejöttéhez. A tiszta, természetes adalékoktól és kémiai kezeléstől mentes só csökkenti az elektroszmog szervezetre gyakorolt káros hatásait.

A só ilyen pozitív hatásainak mértékéről pontos méréseink nincsenek. Talán túlzás lenne azt állítani, hogy egyetlen sópárna ellensúlyozhatná a technikai környezetünk okozta stresszt. Ám tanulmányok és megfigyelések igazolják egészséget karbantartó, közérzetjavító hatásait.

 Dr. Gothárd Csaba, aromaterápia oktató, előadói jegyzetéből

________________________________

[1] - Bita Rabbani, Seyed Shahabedin Mohammad Makki, Katayoon Najafizadeh, Hamid Reza Khodami Vishteh, Shadi Shafaghi, Shirin Karimi and Saeid Mahmoodian: Efficacy of Halotherapy for Improvement of Pulmonary function Tests and Quality of Life of Non-Cystic Fibrosis Bronchiectatic Patients; Tanaffos. 2013; 12(2): 22–27.

[2] - Tudor Andrei Cernomaz, Sorin Gheorghe Bolog, Traian Mihăescu: The effect of a dry salt inhaler in adults with COPD; Pneumologia, Jul-Sep 2007;56(3):124-7.

[3] - Peter Wallner, Michael Kundi, Michael Panny, Peter Tappler and Hans-Peter Hutter: Exposure to Air Ions in Indoor Environments: Experimental Study with Healthy Adults; Int J Environ Res Public Health. 2015 Nov; 12(11): 14301–14311.