Természetes alapanyagokból, aromaterápiához, masszázshoz, kozmetikumokhoz.

Kérdése van? Hívjon minket! +36303479422

Alapfogalmak

Alapfogalmak: 

 Bázis olaj = illóolajok — vagy egyéb olajban, zsírban oldódó hatóanyagok — hígítására szolgáló olajok. Egyben helyi alkalmazás esetén védik a bőrt a koncentrált illóolajok irritáló hatásától. Legtöbbjük szagtalan, egyeseknek saját illatuk van, ami a hatás szempontjából lényegtelen. Felszívódási képességüket érdemes figyelembe venni a terápiás cél szempontjából. Emlegetik még hordozó olajok, vivő olajok elnevezés alatt is. 

Drog = gyógyszerészeti kifejezés, jelentése: növényi hatóanyag. Magát a szárított gyógynövényt, is ezzel a névvel illetik. Pl. a szárított kamilla „teafď' hivatalosan a kamilla drog. 

Illóolaj = növényi olajok, amelyek gyorsan párolognak, jellegzetes illatuk van. Illatuknak (is) tulajdonítunk élettani hatást. Pár népiesen illóolajnak emlegetett anyag valójában nem igazi olaj. Pl. vanília. 

JEGY= a parfümkészítésben, aromaterápiában az illatos anyagok jellemzésére szolgál.

 A fejjegyű illatok gyorsan, intenzíven párolgó, elsőként megjelenő illatok. 10-30 perc alatt eltűnnek, nem érezzük tovább.

 A szívjegyű illatok lassabban, fokozatosabban 20 — 30 perc után vállnak érezhetővé, de tartósabban megmaradnak. Általában harmonizáló, kiegyensúlyozó hatásuk van.

Alap- vagy bázisjegyű illatok lassabban válnak érezhetővé, de órákig, ritkábban napokig érezhetők maradnak.

Szűz olaj = a növényi alapanyagból hidegpréseléssel nyert eredeti változatlan, kezeletlen olaj. A préseléssel nem vízoldékony anyagok (aminosavak, fehérjék, antioxidánsok, stb) is belekerülhetnek. 

Élettani hatása közelebb áll magához a növényi alapanyaghoz. Viszont az allergia kiváltásában ezek a járulékos anyagok játszhatnak szerepet. 

Tisztított olaj = a növényből bármilyen eljárással kinyert (extra-szűz és szűz) olajat különféle fizikai és kémiai eljárásokkal megtisztítják a nem olaj természetű összetevőktől.