Fontos tudnivalók

 Fontos tudnivalók: 

 

 Ne feledjük, hogy minden olaj gyúlékony! Tárolása, feldolgozása, és használata során is gondoljunk erre és tartsuk be az ésszerű túzvédelmi szabályokat! 

Az illóolajok nagy töménységben tartalmazzák a hatóanyagokat. Ezért az illóolajok belsőleges fogyasztása nem javasolt. .

Magyarországon mindenki csak saját felelősségére fogyasszon illóolajat. Személyes véleményünk szerint értelme sem sok van -- Ugyanis a fogyasztásra engedélyezett illóolajok száraz drogja széles körben hozzáférhető fűszerként (ánizs, borsmenta, feketebors, gyömbér, kakukkfű, levendula, menta, rozmaring, szegfűszeg) vagy élelmiszerként (citrom, narancs, mandarin, grépfrút, kamilla, levendula, zsálya) is. Ilyen módon való felhasználása nem csak biztonságosabb, de kényelmesebb is. 

Ahol belsőleges fogyasztása engedélyezett, csak nagy tisztaságú megbízható származási helyről beszerzett olajat használjunk ilyen célra. A növények illóolajtartalma viszonylag csekély, kinyerésük valamint tárolásuk és logisztikájuk is költséges. A nagyon olcsó illóolajokat kezeljük fenntartással! 

> Magas hatóanyagtartalmuk okán kerüljük az illóolajok hígítatlan alkalmazását bőrön, nyálkahártyán. A tájékoztatás teljessége érdekében a kevés kivételt megemlítjük. A szembe soha semmilyen illóolajat ne használjunk, sem hígítva, sem hígítatlanul. 

> Az illóolajok növényi hatóanyagok. Allergia, sőt egyéni érzékenység előfordulhat. Egyes olajokkal szemben gyakrabban, másokkal szemben ritkábban, de bárkinél, bármikor, bármelyikkel szemben előfordulhat. Ezért első használat előtt célszerű bőrpróbát végezni. Egy csepp illóolajban mártsunk meg egy fogpiszkálót. Az olajos végével húzzunk egy kis csíkot a könyökhajlatunkba, majd a könyökünket hajtsuk be pár percre. Ha 24 órán belül pirosodást, kiütést vagy viszketést tapasztalunk a próba helyén, a vizsgált olaj használatáról mondjunk le. 

> Az intenzív illatokat, párologtató készülékben se használjuk folyamatosan vagy tartósan. 1 2 óra után tartsunk szünetet, szellőztessünk ki. Naponta esetleg kétszer, olyankor mikor élettani 

 > Várandós és szoptató anyáknak csak olyan készítmény ajánlható, amelyek biztonságosságát kifejezett ilyen célú vizsgálatok igazolták. Ilyen pedig nincs, mert egyetlen etikai bizottság sem engedélyezne kockázatos vizsgálatot ezekben a célcsoportokban, így hivatalosan egyetlen illóolaj használata sem javasolható várandós és szoptatós anyáknak, ismeretek hiányában. Ahol ennél határozottabb ellenjavallatokról tudunk, ott feltüntetjük. 

SOSE FELEDJÜK EL: Az aromaterápia számos vonatkozásban erősíti, támogatja az életfolyamatokat. Azonban szervi megbetegedések gyanúja esetén ne használjuk diagnosztizálás, vagy orvosi ellátás nélkül vagy helyett, Ahogyan nem alkalmas javasolt gyógyszerek helyett sem. A legjobb eredmény érdekében ilyen esetekben konzultáljunk orvossal, gyógyszerésszel. Majd javaslataik figyelembevételével alkalmazzunk aromaterápiát, kiegészítő kezelésként.