Blog

Az illóolajok használata bőrön keresztül

Holanne
Holanne
2022.02.16 10:47
Az illóolajok használata bőrön keresztül

Illóolajok használata bőrön keresztül

Bőrünk a legnagyobb szervünk. A bőrön keresztül bevitt illóolajok apró molekulái a keringés révén eljuthatnak a nyirok és véráramba, így attól függően, hogy milyen olajat használunk, ezeken keresztül regenerálnak, méregtelenítenek, ellazítanak, vagy akár stimulálnak. Amennyiben bőrön keresztül alkalmazza az illóolajokat, mindig végezzen bőrtesztet a saját biztonsága érdekében.

Hogyan kell végezni a bőrtesztet?

Az illóolajat kis mennyiségben alkalmazzuk a kar külső részén egy kis felületen (tiszta egészséges, sérülésmentes bőrfelületen). Tartsuk szárazon a területet, ne mossuk le, illetve ne tegyük ki napfénynek 48 órán keresztül. Figyeljünk a reakciókra, például vörösségre, viszketésre, duzzanatra vagy égő érzésre. Amennyiben irritáció lép fel, mossuk le meleg szappanos vízzel, és ne használjuk a terméket.

Fürdővízben

Mindig hígítsuk az illóolajokat növényi olajban (bázis olajban), mielőtt hozzáadnánk a fürdővízhez. Nagyon kevés olyan illóolaj létezik, amit töményen alkalmazhatunk a bőrünkön. A Levendula illóolajat használhatjuk kisebb sérüléseknél például égéseknél, vágásoknál, harapásoknál stb., de még a Levendulát se szabad hosszú távon alkalmazni mert irritálhatja a bőrt és gyulladást okozhat. Kerüljük a bőrirritáló és fototoxikus olajokat.

Adagolás: legfeljebb 6 csepp illóolajat (vagy keveréket) használjon 2 evőkanál mandulaolajjal vagy olívaolajjal hígítva. Alaposan keverje el a kádban, ezzel megakadályozza, hogy a hígítatlan illóolajok a fürdővíz tetején lebegjenek így megakadályozza a tömény illóolaj bőrrel való érintkezését. A fürdőt legalább 10 percig alkalmazza.

Lábfürdő

A fürdéshez hasonlóan először fel kell hígítani az illóolajat növényi olajban, mielőtt a lábfürdőhöz keverné.

Adagolás: 3 csepp illóolajat 1 evőkanál növényi olajban hígítsunk fel és keverjük el a lábfürdő vízével.

Masszázs

A masszázs az illóolajok leggyakrabban alkalmazott módszere az aromaterápiában  Használat előtt minden illóolajat hígítani kell növényi olajban.

Adagolás: egészséges felnőttek esetében 1 csepp illóolajat oldjunk fel 5 ml növényi olajban. Általában 5 ml olaj szükséges hasi vagy lokalizált masszázsra és 25 ml a teljes testmasszázshoz.

Borogatás

Az aromaterápiás gyakorlatban a borogatást zúzódásokra, görcsökre és bizonyos fájdalmakra használják például hátfájás.

Hideg borogatás: sérüléseknél, zúzódásoknál használhatjuk, közvetlenül azután, hogy megtörtént a sérülés. Néhány csepp illóolajat tegyünk egy tál vízbe, és jól keverjük el. Egy gyapjú vagy flanel anyagot mártogassunk bele a vízbe, majd nyomjuk ki belőle a felesleges vizet és helyezzük az érintett területre.

Meleg borogatás: hátfájásnál, időszakos fájdalom esetén, hasi fájdalmaknál ugyan azt a módszert alkalmazhatjuk, mint a hideg borogatás esetében, csak itt elsődlegesen meleg vizet használjunk.  Ez a módszer tályog esetén is alkalmazható. Adagolás: 5 csepp illóolajat tegyünk egy tál vízbe.
 
Krémek, gélek, samponok, tusfürdők

Arckrémek: legfeljebb 1 csepp illóolajat 10 ml illatmentes krémben vagy gélben alaposan keverjünk el. 

Testkrémek, testápolók: 1 csepp illóolajat  5 ml illatmentes krémben vagy gélben alaposan keverjünk el. 

Samponok, tusfürdők: illóolajokat adhatunk illatmentes samponokhoz, tusfürdőkhöz. Adjunk 40 csepp gondosan kiválasztott illóolajat 100 ml alaptermékhez

Figyelmeztetés az aromaterápiás termékek használatához: Kérjük, ne felejtse el ellenőrizni az egyes illóolajokra vonatkozó speciális biztonsági irányelveket. Ne használja az illóolajokat 2 év alatti gyermekeken és ne használja az illóolajokat gyermekeken úgy, hogy előtte nem konzultált szakképzett aromaterapeutával. Amennyiben bármilyen kétsége merül fel, forduljon aromaterápiás szakemberhez. Mindig kiváló minőségű illóolajokat használjon!

 

Forrás: evessel.gr, Vitalitás Webáruház